Loading…

Yatırım fırsatlarını kaçırmayın.

ROMANYA'YA YATIRIM FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN

2015 yılı verilerine göre, Romanya’da reel GDP 145 milyar $, ihracat 60 milyar $, ithalat 69 milyar $ ve büyüme yaklaşık % 3 olarak gerçekleşmiştir. GDP’nin % 60’ını hizmetler, % 35’ini sanayi ve % 5’ini tarım oluşturmaktadır.

Yine 2015 yılı verilerine göre, Romanya’dan ülkemize ithalat 2,5 milyar $ olup başlıca kalemler sırasıyla; kara taşıtları aksam ve parçaları, demir çelik ürünleri, makinalar, aksam ve parçalar ve mineral yakıtlar ve yağlar olarak seyretmiştir.

Aynı kapsamda, Romanya’ya ihracatımız 2,8 milyar $ olup başlıca kalemler sırasıyla; makinalar, aksam ve parçalar, motorlu taşıtlar, örme giyim, örülmemiş giyim ve demir-çelikten eşya olarak gerçekleşmiştir.   

Romanya, 2015 yılı büyüme oranı ile Avrupa’da en fazla büyüyen ilk 3 ülke arasındadır. Söz konusu büyüme endüstriyel üretimden ve özellikle otomobil ve yan sanayi ile servis sektörü, bilişim teknolojileri, çağrı hizmetleri ve lojistik hizmetlerden kaynaklanmıştır. İnsan gücünün ucuz olması da bu sektörlerdeki gelişmeye yardımcı olmuştur. 2015 yılında bütçe disiplini sağlanmış, ücret artışları ile gıda ve içeceklerde KDV’nin %24’den %9’a düşürülmesi satın alma gücünü artırmıştır.

Romanya’ya yatırım yapılması, sadece Romen pazarına değil, Avrupa Birliği ile Avrupa Birliği’nin serbest ticaret anlaşması yaptığı pazarlara da erişim sağlanması anlamına gelmektedir. Romanya’nın verimli ve sulak topraklara sahip olması, doğalgaz üreten ve elektrik enerjisi fazlası olan bir ülke olması, iyi ve ucuz işgücü olması, gelişmiş demiryolu ağlarının olması, Köstence Limanı sayesinde Afrika ve Avrupa’daki ülkelerle bağlantılı olması nedeniyle, Romanya cazip bir ülke konumundadır.

Halen Romanya’da yaklaşık 14 bin adet Türk sermayeli şirket mevcut olup, bu firmalarca toplam 712,4  milyon ABD Dolar’lık bir sermaye transfer edilmiştir. Türk sermayeli şirketler firma sayısı bakımından tüm yabancı sermayeli şirketler sıralamasında baştan üçüncü, yatırılan toplam sermaye bakımından ise onbeşinci sırada yer almaktadır. 

Söz konusu firmalarda 393’ü Türk, 31.674’ü yabancı olmak üzere toplam 32.067 kişiye istihdam sağlanmaktadır. 

2012 yılında, Romanya’da istihdam sağlama açısından Türkiye gerçekleştirdiği dolaysız yatırımları aracılığıyla ilk sırada yer almaktaydı. Resmi kayıtlara göre Romen şirketlerinde payları bulunan Türk hissedarların 9415 kişi istihdam ettikleri ortaya çıkmaktadır. Aynı sene Türk yatırımların Romanya’daki değeri 5 milyar dolar üzerindeydi.

Romanya Makamlarının ikamet memleketi esasında verdiği kayıtta Türk firmalarına ait sermaye toplamı 504,6 milyon EUR tutarındadır. Diğer taraftan, üçüncü ülkelerden aktarılan sermaye ile birlikte Romanya’da bulunan Türk firmalarına ait ödenmiş sermaye toplamı 1 Milyar düzeyindedir. 

Romanya’daki Türk yatırımları genelde; endüstri, bankacılık ve finans, ticaret, turizm, tarım ve taşımacılık alanlarında gerçekleşmiştir.

Vergi politikasının AB standartları çerçevesinde düzenlenmiş olması, çalışma hayatını düzenleyen yasaların AB standartlarıyla uyumlu olması, ticaretteki kısıtlamaların kolay takip edilebilir olması, Türk menşeli sanayi eşyasına gümrük vergisi uygulanmıyor olması, faiz hadlerinin düşük olması, döviz kurlarının istikrarlı olması, yabancı sermaye yatırımlarının teknoloji düzeyini iyileştirmiş olması, büyük ve verimli tarımsal arazilerin bulunması, altyapısının yenilenmeye muhtaç olması sebebiyle önemli yatırım gereği, yeni konut inşaatı ve yenilemeler sebebiyle inşaat malzemeleri ithalatında gerçekleşmiş ithalat hacimlerinin büyüme ile birlikte yakalanması, AB üyeliği sebebiyle AB fonlarından yararlanma imkanı olması, Romanya’nın Türk yatırımcılara sunduğu fırsatlardır.

 

 

 

Bize Sorun

Top